Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Bodony Község
Cím: 3243 Bodony, Liget u. 2.Email: info@bodony.hu
Web: http://www.bodony.huTelefon: 36/544-173
Fax: 36/364-401

Bemutatkozás

Kedvcsináló
A végeláthatatlan alföldi síkságból egyszerre emelkedik ki hazánk legmagasabbra nyúló hegytömege, a Mátra. A hegység északi lábánál, a dombok között megbúvó, körülbelül 800 lelket számláló kicsi falu, Bodony számos érdekességet tartogat az ide látogatók számára.
A településnek egészen különleges hangulata van, amit az itt található sok-sok hagyományos parasztháznak is köszönhet. A házak nagyobb részét még helybéliek lakják, de egyre több épületet vásárolnak meg és alakítanak át nyaralónak az ország különböző területeiről ide érkezők. Valószínűleg ennek a különleges hangulatnak a hatására többen akadnak olyanok is, akik állandó lakhelyül választották a falu valamelyik régi, tornácos házát.
A falu temploma, a XV. században épült Szent Mihály templom már kívülről is impozáns látványt nyújt, és ha időnk engedi, belülről is érdemes megcsodálni. Említésre méltó látványosság még a temetőben található "lélekharang", mely különböző írások szerint 1805-ben már állott.
A faluban működő Népművészeti Házban még használat közben láthatunk szövőszéket, és a Hevesi Háziipari Szövetkezet részeként működő épületben számos szebbnél-szebb terméket (terítőket, szőtteseket, ruhaféléket stb.) meg is lehet vásárolni.
A Múlt és Jelen Múzeum igen értékes magángyűjtemény, számtalan érdekes régi használati tárggyal és helytörténeti érdekességgel - nem mindennapi környezetben.
Országos viszonylatban egyedülálló a Bodonyi Kincsesházban megtekinthető népi motívumgyűjtemény, mely páratlanul gazdag népi díszítőművészetünkre hivatott felhívni a figyelmet.
A településen élő és dolgozó, az erdélyi Nagybányáról ide települt fazekas, Les Gábor gyönyörű kerámiáit a saját házuknál található bemutatóhelyen meg is lehet vásárolni.
Bodony saját néptáncegyüttesét, a Kenderszer Néptáncegyüttest minden év júliusának első hétvégéjén, a szomszédos Parádfürdőn megrendezésre kerülő Palóc Napokon élőben is láthatjuk.
A falu földrajzi elhelyezkedése kivételes. A Panoráma Kilátóból pazar kép látható a faluról, háttérben a Mátra északi vonulataival.
Bodony határában, gyönyörű természeti környezetben található a Kiskata-réti víztározó, ahol horgászás mellett a szépen kialakított tűzrakóhelyeken sütni-főzni is lehet. Sőt, az ősszel erre járó turisták itt közelről hallgathatják a környék szarvasainak "beszélgetését".
Távolabbi környezetünkben is számtalan érdekesség és program várja az érdeklődőket: várromok, ásványvíz-források, jelzett turistautak a Mátrában, kulturális és népművészeti látnivalók, és a test felfrissülését szolgáló fürdőhelyek.
Jöjjön el hozzánk Bodonyba és környékünkre, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhessen vissza otthonába!Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0